Als je echt heel goed om je heen kijkt kun je ze nog wel eens tegenkomen…….. hoogbejaarde mannen met van die vreemde littekens op hun voorhoofd. Maar wees gewaarschuwd; als je gaat vragen hoe deze mannen aan die littekens komen, trek er dan vlot een uurtje voor uit, want dan raken ze niet uitgepraat over de oorsprong van die littekens.

De “Windesheimer/Herxer twisten” lagen hier niet aan ten grondslag, had in die tijd zeker wel tot de mogelijkheden kunnen behoren. Nee dames en heren, niets van dat alles.

De oorzaak lag geheel en alleen aan “den lederen voetbal” met van die fijne leren veters, en was het regenachtig weer dan kreeg zo’n bal extra lading mee en een verwonding aan het voorhoofd was zomaar een feit.

Heden ten dage is dit niet meer voor te stellen, maar 60 tot 70 jaar terug was dat de standaard. Voor VSW niet anders, vanaf de officiële oprichting in het jaar 1947, net twee jaar onder het Duitse juk vandaan, was het al bijzonder als je een echte leren bal had en verder was het roeien met de riemen die er toen waren. De voetbaltenues waren toen hun tijd trouwens al ver vooruit, tegenwoordig moet alles zo’n beetje ecologisch verantwoord zijn. In die tijd had je, als je geluk had, echte bruine leren kicksen, klompen (hout) voldeden soms ook. De shirts waren van echt met de hand geplukt katoen, maar meestal waren ze van 100% wol en een pet (combi wol/katoen) werd ook regelmatig gesignaleerd.

De afgelopen 70 jaar heeft zich in voetballand een ware evolutie plaatsgevonden, dus ook bij VSW. Kijk waar VSW momenteel staat en hoe men begonnen is in de vorige eeuw.
VSW heeft na 70 jaar nog bestaansrecht. Het heeft echter weinig gescheeld of VSW was eind van het seizoen 2015-2016 ter ziele gegaan, gelukkig heeft een zeer geslaagde reanimatie de patiënt (VSW) er op het nippertje bovenop geholpen. Zonder de inzet van velen in -en rond de club was dit zeker niet gelukt. Er zijn altijd golfbewegingen binnen een vereniging waar te nemen, lijkt warempel de normale maatschappij wel, maar deze keer was het echt kantje boord. Maar VSW leeft als nooit te voren. En hoe!

Drie seniorenteams lijkt wel erg karig, maar het is niet anders. Het eerste elftal, het vlaggenschip van VSW, draait momenteel als een tierelier. Staan momenteel fier bovenaan in de vierde klasse C en dat is ongekend. Een fikse kwaliteitsinjectie, onder andere nieuwe spelers -en trainer, en de sleutel tot succes lijkt hierdoor nagenoeg compleet. Vriend en vijand zijn helemaal van het padje. Wat….die boeren uit Windesheim bovenaan?
Misschien is dit voor VSW wel een geuzennaam (een erenaam die men zichzelf geeft, terwijl deze oorspronkelijk door anderen als scheld- of spotnaam werd gebruikt). De zaterdagavonden en maandagochtenden zijn momenteel een genot voor de spelers en supporters van VSW, en zijn geen mikpunt meer van spot en dat voelt lekker.

Het tweede elftal doet wat ze al jaren doen, lekker ballen op de zaterdag en zorgen er zelf voor dat hun selectie op peil blijft. Ook zij hebben dit jaar een kleine kwaliteitsinjectie gekregen, in de vorm van onder andere Pruik, en doen weer gewoon mee in de bovenste regionen van hun klasse. Ondanks hun eigen identiteit hebben zij hun plek binnen VSW, helpen of worden geholpen door de andere teams waar nodig. De herfst –en wintermaanden komen eraan dus dat wordt een iets mindere periode, het zijn en blijven mooiweer voetballers. De derde helft zal nooit echt hun ding worden, maar die plek wordt ruimschoots ingenomen door het HJ-team.

Het derde –of HJ team is en blijft een team waar finesse en kwaliteit de boventoon voeren, de uitvoering hiervan laat echter nog wel eens te wensen over, maar dat mag de pret niet drukken. Oorzaak is veelal miscommunicatie, maar dat heeft voor de trouwe supporters ook wel zijn charme, hierdoor neemt veelal de amusementswaarde toe, en dat wordt ten zeerste gewaardeerd. Het begin van dit seizoen loopt het nog niet zo als ze zouden willen, de zorgen zijn toegenomen, maar het treuren hierover duurt veelal tot aan het begin van de derde helft en dan krijgt de gezelligheid de overhand. As usual.

Voor diegenen die het niet weten of vergeten zijn, VSW heeft in die zeventig jaar een diversiteit aan teams gehad. Van seniorenteams (maximaal vijf), tot jeugdteams in vele leeftijdscategorieën én……. een damesteam.
Niet zomaar een damesteam, maar een damesteam die het tot in de hoofdklasse (u leest het goed) heeft geschopt, als team waren zij destijds het meest succesvol binnen de club. Als het in die tijd om de aanvangstijd ging, had het damesteam altijd voorrang op het toenmalige eerste elftal, daarom speelden ze ook nooit gelijktijdig thuis, want toen was er maar één veld tot de beschikking van VSW.

Spelers die van buiten Windesheim bij VSW komen voetballen is van alle tijden, maar de basis zijn altijd de geboren Windesheimers/Herxenaren gebleven, ook nu, de zonen en ook kleinzonen van…..
En zo zal het blijven, en de jeugd (heul veul) komt er ook aan, ze moeten nog de nodige King Corn eten om groter te groeien, maar dan kan VSW hier nog veel plezier aan beleven. Misschien in de toekomst wel weer een geweldig presterend meisjes –of damesteam. De tijd zal het leren, maar VSW leeft nu na 70 jaar als nooit tevoren en met hulp van iedereen die betrokken is -of voelt bij VSW, dan zal dit nog in lengte van jaren duren.

VSW, jong van lijf en leden, nu 70 jaar jong, op naar de 75 jaar. Gefeliciteerd.


Zoeken

Route beschrijving naar VSW

Inloggen